torsdag 14 januari 2016

Byggnadskreditiv

Det är få förunnat att kunna bygga hus utan att behöva låna pengar och tyvärr hör vi inte till den skaran, så det var bara att bege sig till banken för att ansöka om lån.


När man bygger hus kan man inte ansöka om ett vanligt bolån eftersom det inte finns ett färdigt hus som säkerhet utan man ansöker istället om ett byggnadskreditiv. Enkelt förklarat är det så att ett byggnadskreditiv innebär att banken lånar ut pengar för att täcka kostnaderna som rör husbygget under tiden bygget pågår mot en avgift på några tusenlappar och till en ränta som oftast är något högre än vanlig bolåneränta.

När huset sen äntligen är klart läggs lånet om till ett vanligt bolån med lägre ränta eftersom banken då har huset som säkerhet.

Vi såg till att ha ett möte med vår bank i god tid för att allt skulle vara klart den dagen vi ville börja använda byggnadskreditivet. Dessutom vill hustillverkare och entreprenörer vanligtvis ha garantier, så kallade spärrförbindelser, från banken att de kommer få betalt innan de påbörjar själva bygget.

Tyvärr hände något på vägen och vår bankman försvann och inga av våra dokument eller uppgifter fanns att finna när det var dags att skicka in spärrförbindelserna. Så det var bara att börja om från början med en ny bankman som tyvärr inte var så tillmötesgående och strulade en hel del. Detta ledde till att vi bytte bank och sparade ca. 20 000 kr i kostnader under byggtiden! Det var ju trevligt då det annars har en tendens att bli dyrare och dyrare under resan mot drömhuset.

Så ett tips till dig som ska bygga hus: Tänk på att räntan på byggnadskreditivet är förhandlingsbar vilket gör att man kan tjäna en hel del pengar på att jämföra vad de olika bankerna kan erbjuda dig. Dessutom kan det skilja flera tusenlappar mellan de olika avgifterna bankerna tar ut för att lägga upp ett byggnadskreditiv.

2 kommentarer:

  1. I dag körde jag förbi er tomt och det var kul att se att en del träd fälts och att markarbetena kommit i gång. Spännande! :)/Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu äntligen börjar det hända saker!

      Radera