onsdag 25 november 2015

Husets hjärta - köket

Köket kallas ofta för husets hjärta, ett namn som det gör sig förtjänt av! Det är en plats där man spenderar mycket tid både med matlagning och med att umgås med familj och vänner.

Att få utforma och rita upp ett helt nytt kök är fantastiskt roligt och en dröm för många och så även för oss. Det finns så många vackra kök och flera olika stilar att välja mellan. Vi har byggt några kök tidigare och det underlättade eftersom vi hade en tydlig bild av vad vi ville ha och vad vi inte ville ha.

Ett bra tips för att finna inspiration är att åka runt och besöka de olika kökstillverkarnas showroom och att söka efter kök på exempelvis Pinterest. Jag fann mycket inspiration på nätet och sparade alla fina köksbilder jag hittade. Det kan vara bra att ha med dessa bilder när man besöker sin kökssäljare för att kunna visa hur ert drömkök ser ut.

Inspirationsbilder till vårt kök:Det som kan kännas jobbigt med att planera ett kök är att man är rädd för att göra felaktiga val då ett kök är något man ska leva med länge. Det har även en tendens att bli dyrare än vad man räknat med, precis som allt annat då man bygger hus...

Vårgårdahus har valt att ha Vedum som sin köksleverantör och man får endast ett tvåtimmars möte med en säljare då man ska planera och välja allt till kök, badrum samt tvättstuga. Vedum tillhandahåller sedan ritningar som man kostnadsfritt får ändra max två gånger, så det är viktigt att vara förberedd så att det blir så bra som möjligt från början.

Köksritningar:
I köket har vi gjort följande val:

 • Skåp och luckor: Eftersom vi kommer ha ett ganska stort kök och för att vi tycker det är snyggt så har vi valt att enbart ha bänkskåp och till dem har vi valt lucka Alice i vitt.
Vedumkök med lucka Alice.

 • Bänkskiva: Svart granit, Nero Assoluto.
 • Kakel: Vitt i halvförband ända upp till tak, antingen Biselado eller Self Classica Fondo Grigio Seta.
Kakel Biselado i halvförband.

 • Kyl & frys: I rostfritt från Siemens.
 • Diskmaskin: Diskmaskiner är inte direkt estetiskt tilltalande så vi har valt att ha en integrerad från Siemens.
 • Blandare: Superfina Tapwell Classic.
Vår köksblandare!

 • Diskho: Här kommer vi välja en stor, 80 cm, ho i rostfritt.
 • Knoppar eller handtag har vi inte valt än men de kommer vara i krom.
 • Fläktkåpa: 90 cm bred i grafitgrå, från Ilves AG-serie.
 • Spis: Från Ilve, en spis som är värd ett eget inlägg...

2 kommentarer:

 1. Hej, väldigt fint hus ni bygger! Fastnade för ert kök, mycket påminner om våra tankar o tillval. Och visst är köket husets absoluta hjärta, vi tillhör restaurangfolket så köket är lite av en dröm att få sätta tänderna i. Cool spis! Vi bygger m Eksjöhus o har likväl Vedum som köksleverantör, rysligt duktiga på att snappa upp idéer o rita förslag. Ska bli trevligt att följa er resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack!
   Vad kul att ni gillade köket. Vi hade ett Vedumkök i vårt förra hus och var väldigt nöjd med det.
   Ni kommer också bygga ett väldigt fint hus och jag såg att även ni har leverans v. 7 så det ska bli spännande att följa ert bygge.

   Radera