lördag 17 oktober 2015

Från ritning till den perfekta planlösningen

Att sitta med ritningar framför sig och bestämma husets planlösning är en riktigt rolig del av "byggahusprocessen" men även lite jobbig då det krävs en hel del tankearbete samt många timmars funderingar. Det är svårt att visualisera hur huset och rummen kommer bli i verkligheten och man vill inte att det ska bli fel så att man står där i sitt färdiga hus och ångrar något.

Ett tips är att man först sätter sig ned tillsammans och funderar på vilka behov vi har idag och vilka behov vi kommer ha i framtiden. Vad har vi för önskemål gällande rummens storlek och placering? Är öppen planlösning något vi tilltalas av? Hur stort är vårt behov av förvaring? Hur kommer vi möblera? Finns det plats för det vi vill ha och behöver i varje rum?

De viktigaste sakerna för oss var ett stort kök med gott om arbetsytor och en matsal med plats för många middagsgäster. Vi ville även ha bra med förvaring i hallen och ha walk in closets istället för garderober i alla sovrum.

Vi hade bestämt oss för att vi ville bygga ett hus som såg ut som Villa Västergården men vi, eller snarare så var det faktiskt mest Thomas, ville ha ett större hus. Vårgårdahus tipsade då om att vi skulle utgå från Villa Södergården som är något större och även har högre väggliv på ovanvåningen vilket ökar boytan. Vi utgick dock från Villa Västergårdens planlösning eftersom vi tyckte den var väldigt bra och det gjorde så att vi inte behövde göra några större förändringar. För att få till planlösningen exakt som vi önskade valde vi att bredda huset.

Följande ändringar gjorde vi i ritningen/planlösningen:

 • Eftersom vårt hus kommer bli mycket större än standardutförandet så valde vi att lägga till ganska många fönster och valde även större storlek på fönsterna i de flesta rum. En ändring i fönstersättningen som är värd att nämna är att vi har lagt till små fönster (40x40 cm) i sovrummen där det är snedtak vilket blir väldigt mysigt. 
 • Samtliga fönster flyttas ut för att få djupare nisch och fönsterbräda.
 • Högre takhöjd på båda planen, från 2,40 m till 2,60 m. Det gör verkligen skillnad!
 • Ryggåstak i allrummet samt badrummet på övre plan. • Mellan barnens rum valde vi att ha varsin mindre walk in closet. Mycket snyggare än garderober och det har även fördelen att det ljudisolerar!
 • En större walk in closet till mig (och Thomas).
 • Trappan breddades från 90 cm till 110 cm, det låter inte så mycket men det blir så fint, dessutom kostar det inte särskilt mycket extra.
 • Vi valde att bygga in trappan både för att vi tycker det är finare och för att man får ett förråd under trappan.
 • Vid entrén valde vi att bygga in ett litet förråd där vi kommer förvara alla skor, jackor och väskor.
 • Mellan matsal och vardagsrum kommer vi bygga en vägg med stor öppning. Vi får lite rumsindelning men fortfarande en öppen planlösning.
 • Mindre dörrar till alla förråd/walk in closet, för att vi tycker det är finare.
 • Dessutom flyttade vi inspektionsluckor och kattvindsluckor så att de syns mindre samt placerade golvvärmefördelaren i förrådet under trappan.
Planlösning - nedre plan

Planlösning - övre plan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar