onsdag 14 oktober 2015

Den viktiga utsidan

När man ska bygga hus ställs man inför många val, även när det gäller husets utsida men det är lätt hänt att man lägger det mesta av sitt fokus på planlösningen samt insidans alla val. Dock är utsidans val minst lika viktiga tycker jag.

Valet av fasad, tak, fönster samt dörrar påverkar hela husets karaktär och stil. Man kan välja att göra det enkelt för sig och inte göra några val alls utan ha standardalternativet på allt, eller låta någon annan göra valen åt dig men det tycker jag är lite trist.


Vårt fina hus från alla håll.

Vi har gjort följande val gällande vårt hus utsida:

  • Indragen takfot.
  • 45 graders taklutning på huset men 38 graders lutning på takkuporna.
  • På husets tak samt till taket på vår "American Porch" har vi valt Benders Exklusiv enkupiga takpannor i svart.
Taket

  • Svarta fönsterbleck, stuprör, hängrännor och även övriga plåtdetaljer i svart.
  • Fönster samt altandörr med täta spröjs som ger intryck av många små rutor som är typiskt för New England-stilen. Vi valde att byta ut de små runda fönsterna på takkuporna till små fyrkantiga. Detta både för att vi inte är speciellt förtjusta i runda fönster samt för att de är väldigt dyra.
  • Svart pardörr Venus 834 från Nordan till entrén samt likadan fast enkeldörr till groventrén. Många dörrtillverkare inklusive Nordan lämnar ingen garanti för svarta (S 9000-N) ytterdörrar, däremot  lämnar Nordan garanti för dörrar i S 8500-N. I mina ögon ser S 8500-N nästan svart ut, så vi valde den kulören på dörrarna.
Denna dörr fast "svart".

  • Runt fönster samt dörrar kommer vi ha rakt och något bredare foder med krönlist på ovansidan.
  • Vi valde att göra vår "American Porch" några kvadratmeter större och att ha släta pelare.
  • På fasaden kommer vi ha liggande slät panel men till skillnad från de flesta andra som bygger New Englandinspirerade hus kommer vi inte måla vårt hus vitt, utan vi kommer måla det grått. Vi har inte bestämt oss för vilken färg vi ska ha på knutarna, porchens pelare samt fodret runt fönster och dörrar men det blir antingen vitt eller grått i någon av dess femtio nyanser...Vissa valmöjligheter kände jag inte ens till att de fanns, som exempelvis indragen takfot eller att man kan välja vilken taklutning man önskar. Jag är tacksam att vi fått så mycket bra inspiration, tips och idéer från framförallt Saralynn, en av våra säljare på Vårgårdahus. För även om vi inte är noviser på detta med att bygga hus så behöver man lite experthjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar