fredag 9 oktober 2015

Att välja hus och hustillverkare

Det finns en mängd hustillverkare och de allra flesta har fina hus i alla möjliga stilar men vi var tidigt inne på att vi ville bygga ett hus antingen i sekelskiftesstil eller i New England stil.

Att bläddra i huskataloger och besöka hustillverkarnas hemsidor var för oss ett första steg i urvalsprocessen. Sedan började vi, eller kanske främst jag, att läsa husbloggar samt söka information på nätet om de olika hustillverkarna.

När man ska välja hus och hustillverkare är det inte enbart det rent estetiska som man bör titta på. Viktiga frågor man bör ställa sig är exempelvis: Vilken typ av grund är det? Hur är väggarnas konstruktion? Vilket U-värde är det på fönsterna? Vilka produkter/märken ingår som standard? Vilken byggfirma anlitar de? Är det ett stabilt företag med god ekonomi? Är företaget inblandat i rättsliga tvister? Vilket omdöme ger de som byggt hus med hustillverkaren? Det finns en mängd frågor som är viktiga att tänka på även om det inte är lika roligt som att drömma om det nya köket, en enorm walk in closet eller att få inreda ditt nya hus.

Allt eftersom minskade urvalet av hustillverkare som levde upp till våra önskemål och krav. Vissa föll tyvärr bort på grund av priset eller för att de inte var så benägna att göra om planritningarna, i alla fall inte utan ersättning. Vi vet av erfarenhet att vi gärna ändrar om och gör en hel del tillval.

Vi åkte ut till Nybygget vid Arlanda flygplats och det är verkligen något vi kan rekommendera för att få uppleva husen i verkligheten. Där föll vi båda två för Mjöbäcksvillans Villa Newport och vi bestämde oss där och då att vi skulle bygga ett hus i New England stil.

Mjöbäcksvillan - Villa Newport

Vi bokade möten med de hustillverkare som vi fann mest intressanta och med oss hade vi inte mindre än två A4-sidor fulla med frågor och önskemål som vi samlat ihop. Alla hussäljare var bra och trevliga och framhöll självklart fördelarna med just dem och deras hus.

Vi behövde dock inte fundera särskilt länge innan valet av hustillverkare till sist föll på Vårgårdahus. Att vi valde Vårgårdahus beror på att de enligt våra efterforskningar tillverkar hus med bra kvalité och har en trygg ekonomi. Dessutom fick vi ett positivt intryck av säljarna Johan och Saralynn som kändes kunniga, hade många idéer och vi lämnade mötet med en bra magkänsla. Men framförallt för att en av deras nya modeller som fanns med i katalogen som släpptes samma dag som vårt möte var Villa Västergården - och det var kärlek vid första ögonkastet!

VårgårdaHus - Villa Västergården

2 kommentarer:

  1. Vad roligt med ännu en bloggare som bygger med VårgårdaHus! Det ska bli roligt att följa ert bygge :)

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag har lusläst er blogg :) och tycker det är spännande att följa er också.

    SvaraRadera